Прочетен: 1541 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 04.07.2010 16:54
За полезните качества на ядките се говори още от каменната ера, или по-точно от както ги има. :)
Дори има сведения, че в древните цивилизации са забранявали на простолюдието да яде ядки, защото се страхували от поумняване на населението и бунтове.
Днес се говори, че е доказано за „вълшебните” свойства на шепа ядки дневно.
Различните видове ядки имат различно съдържание на витамини, микро елементи и свойства, но като цяло те съдържат доста калций, калий, желязо и фосфор.
Самото подреждане на ядките по критерии най-полезни ядки, по-полезни ядки и полезни ядки няма да е много коректно, тъй като всеки вид притежава своите уникални качества.
Орех
Малко известен факт е, че орехът по съдържание на популярният витамин C той превъзхожда цитрусовите плодове. Витамин C много помага на хора с нестабилен или слаб имунитет. Спомага за умствената дейност и възстановяването след физическа и умствена умора.
Шамфъстък
Той е изключително полезен за черният дроб и до голяма степен предотвратява произлизащите от него болести. Укрепва сърцето и сърдечната дейност.
Бадем
Той е изключително богат на витамин E и на калций. Те са много полезни за зрението, кожата и малокръвието. Помага и за неразположение в стомаха и стомашно-чревният тракт.
Лешник
Характерен е с ниското съдържание на въглехидрати и именно, заради това се използва често от диетолозите в работата им. Полезен и при диабет, повишено кръвно налягане, хронична умора.
Фъстък
Той спомага за обновяване на клетките, което е благодарение на високото си съдържание на фолиева киселина. Мазнините в него помагат и при язва и гастрит. Имат широко действие в организма, спомагат паметта, сърцето, нервната система, черният дроб и други органи.
Това е краткото резюме за основните ядки. Ако трябва да се опишат свойствата им подробно вероятно ще стане един голям роман. Все пак, като заключение – яжте разнообразни ядки и няма да сбъркате. :)